Een optimale weerstand creëer je door gezond te eten, genoeg te slapen en voldoende te bewegen.
Helaas kan besmetting met het coronavirus niet worden voorkomen door een gezonde leefstijl, maar een gezonde leefstijl verhoogd wel de weerstand. Hierdoor is je lichaam beter in staat om ziekmakende virussen te bestrijden waardoor je meestal minder heftige symptomen ervaart.
Door te eten volgens de Richtlijnen Goede Voeding van de gezondheidsraad, weet je zeker dat je alle voedingstoffen voldoende binnen krijgt. Als je alle voedingsstoffen voldoende binnen krijgt, dan kan je zeggen dat je gezond eet.
Hieronder de richtlijnen goede voeding in het kort:
- Eet volgens een meer plantaardig en minder dierlijk voedingspatroon
- Eet dagelijks ten minste 200 gram groente en ten minste 200 gram fruit
- Eet wekelijks peulvruchten
- Vervang geraffineerde graanproducten (bijv. wit brood) door volkorenproducten
- Eet ten minste 15 gram ongezouten noten per dag
- Neem enkele porties zuivel per dag, waaronder melk of yoghurt
- Vervang boter, harde margarine en bak- en braadvetten door zachte margarine, vloeibaar bak- en braadvet en plantaardige oliën
- Drink zo min mogelijk suikerhoudende dranken
- Het gebruik van voedingsstofsupplementen is niet nodig, behalve voor mensen die tot een specifieke groep behoren waarvoor een suppletieadvies geldt.
(Gezondheidsraad, 2015)
Er is geen bewijs dat voedsel een bron is dat het coronavirus over kan dragen.
Het coronavirus heeft een dier of mens nodig om in leven te blijven en te groeien. Dat kan niet in voedsel. Wel is het belangrijk om hygiënisch met voedsel om te gaan, om zo kruisbesmetting te voorkomen. Je raakt niet besmet door alleen het aanraken van een oppervlak (of eten) waar mogelijk coronavirusdeeltjes op zitten. Maar dit kan wel gebeuren als je vervolgens je ogen, neus of mond aanraakt, en de virusdeeltjes zo via de slijmvliezen in je lichaam terechtkomen.
- Was je handen goed met water en zeep vóór en na het boodschappen doen. Voorkom tijdens het boodschappen doen, dat je met je handen je gezicht aanraakt
- Was je handen ook altijd goed voor je gaat eten en voordat je eten klaarmaakt
- Was fruit en groente altijd grondig
- Maak liever geen eten klaar voor een ander als je ziek of verkouden bent
- Nies of hoest niet boven eten. Moet je toch niezen of hoesten, doe dat aan de binnenkant van je elle boog en gebruik papieren zakdoekjes. Was je handen voor je weer verder gaat met eten (bereiden)
- Deel geen eten dat al op je bord heeft gelegen en drink niet uit hetzelfde glas. Zeker niet als je verkouden bent
- Werk met schone materialen en was vaat-, hand en theedoeken op minimaal 60 °C. Het virus kan namelijk slecht tegen hitte.
(Voedingscentrum, 2020)